“Blago čistima srcem: oni će Boga gledati!” (Mt 5,8)

rz 02-14

“Blago čistima srcem: oni će Boga gledati!” (Mt 5,8)

Isusovo propovijedanje započinje govorom na gori. Pokraj Tiberijanskog jezera, na jednom brežuljku blizu Kafarnauma, Isus je sjeo, kako su to običavali učitelji, i naviještao mnoštvu blaženstva. Više puta je u Starom zavjetu odjekivala riječ “blago”, tj. veličanje onoga tko je na različite načine ispunjao riječ Gospodnju.

Isusova blaženstva dijelom su bila odjek onih koje su učenici već poznavali. No oni su po prvi put čuli da čisti srcem nisu samo dostojni uzići na Goru Gospodnju, nego da čak mogu i Boga gledati. Kakva je bila ta uzvišena čistoća da je toliko zaslužila? Isus će to više puta objasniti kroz svoje propovijedanje. Zato ga nastojmo slijediti kako bismo mogli piti na izvoru istinske čistoće.

“Blago čistima srcem: oni će Boga gledati!”

Po Isusovu shvaćanju, postoji jedno izvanredno sredstvo pročišćenja: “Vi ste već očišćeni po riječi koju sam vam zborio”. Dušu ne pročišćuju obredi, nego njegova riječ. Riječ Isusova nije kao ljudske riječi. U njoj je nazočan Krist, kao što je na drugi način nazočan u euharistiji. Po njoj Krist ulazi u nas i, ako joj dopustimo djelovati, oslobađa nas od grijeha i čisti nam srce.
Čistoća je plod življene riječi, svih onih Isusovih riječi koje nas oslobađaju od tzv. navezanosti, u koje neizbježno padamo ako nam srce nije u Bogu i u njegovu nauku. To se može odnositi na stvari, na stvorenja, na nas same. Ali ako je srce usmjereno samo na Boga, sve drugo pada.
Da bismo uspjeli u tom pothvatu, korisno je tijekom dana ponavljati Isusu, Bogu, zaziv iz Psalma: “Ti si moj gospodar, nema mi blaženstva bez tebe!” Pokušajmo ga često ponavljati, a osobito kad razne navezanosti odvlače naše srce prema slikama, osjećajima i strastima koje mogu zamagliti viziju dobra i oduzeti nam slobodu.
Jesmo li skloni gledati neke reklamne plakate, pratiti neke televizijske programe? Ne, recimo mu: “Ti si moj gospodar, nema mi blaženstva bez tebe!” To će biti prvi korak koji će nam pomoći izići iz samih sebe i opetovati našu ljubav prema Bogu. Tako ćemo pridobiti u čistoći.
Primjećujemo li ponekad da se neka osoba ili događaj poput prepreke postavlja između nas i Boga te onečišćuje naš odnos s njim? Evo trenutka da mu ponovimo: “Ti si moj gospodar, nema mi blaženstva bez tebe!” To će nam pomoći pročistiti naše nakane i iznova pronaći nutarnju slobodu.

“Blago čistima srcem: oni će Boga gledati!”

Življena riječ čini nas slobodnima i čistima jer je ljubav. Upravo ljubav svojom božanskom vatrom pročišćuje naše nakane i svu našu nutrinu, jer po Bibliji je srce najdublje središte uma i volje.
No postoji ljubav koju nam Isus zapovijeda i koja nam omogućuje živjeti ovo blaženstvo. To je uzajamna ljubav, ljubav onih koji su kao Isus spremni dati život za drugoga. Ona stvara jednu struju, razmjenu, ozračje čija je glavna oznaka upravo transparentnost, čistoća, po nazočnosti Boga koji jedini u nama može stvoriti čisto srce. Upravo živeći uzajamnu ljubav riječ djeluje i donosi svoje učinke pročišćenja i posvećenja.
Izdvojeni je pojedinac nesposoban dugo se opirati pritiscima svijeta, dok u uzajamnoj ljubavi nalazi zdravu sredinu koja može štititi njegovu čistoću i njegov izvorni kršćanski život.

“Blago čistima srcem: oni će Boga gledati!”

Evo ploda uvijek iznova stečene čistoće: možemo “vidjeti” Boga, tj. razumjeti njegovo djelovanje u našem životu i u povijesti, čuti njegov glas u srcu, uočiti njegovu nazočnost tamo gdje se nalazi: u siromasima, u euharistiji, u svojoj riječi, u bratskom zajedništvu, u Crkvi.
To je predokus Božje prisutnosti koja počinje već u ovom životu “hodajući u vjeri, ne u gledanju”, sve dok ga ne vidimo “licem u lice” u vječnosti.

Chiara Lubich

Preuzmite klikom na fotografiju ili OVDJE

rz-02-14-djeca-pdf

Riječ života prezentaciju (PPS) preuzmite OVDJE

Print Friendly