1400422763-799-x-532px-gunjaSlike katastrofalnih poplava koje su ovih dana pogodile Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu te Srbiju preplavile su internetske stranice, društvene mreže, časopise i elektronske medije. No koliko god su tragični prizori pustoši što ih je vodeni val ostavio za sobom i sudbine stradalih ljudi, toliko je zadivljujuća solidarnost koju je pobudio. O solidarnosti ali i o potrebi za pomoći pišu nam članovi Pokreta fokolara iz pogođenih područja. O onome što mnogi od njih rade na terenu ne znamo još gotovo ništa, pa ćemo objaviti samo nekoliko vijesti.

Skupina mladih iz Hrvatske u ponedjeljak 19. svibnja bila je u Banjoj Luci na čišćenju kuća od vode i blata nakon poplava.

Pišu: “Odgovorili smo na poziv našeg prijatelja don Davora Klečine. On nam je rekao da tamo živi mnogo starijih osoba koje nisu u stanju to napraviti. Krenuli smo iz Križevaca ponijevši sa sobom čizme, kante, lopate i nekoliko vreća sakupljene humanitarne pomoći. U Dugom Selu su nas čekali 10363756_10202206723989287_3797022714728715685_nMartina i Tomaž s punim autom odjeće, deka i hrane. I to smo dodali u kombi i krenuli. Don Davor nas je čekao u Banjalučkoj biskupiji gdje smo imali priliku pozdraviti biskupa mons Franju Komaricu. Razgovarali smo s njim o teškoj situaciji u kojoj se nalazi mnogo osoba. Zahvalio nam je za našu konkretnu pomoć.

Napokon smo otišli na teren. Zaustavili smo se malo izvan Banja Luke. Bio je prekrasan sunčan dan i nije izgledalo da je bila neka nepogoda. Tek što smo otišli u kuću koju je trebalo očistiti, vidjeli smo težinu situacije. U kući je dva dana bilo vode u visini više od metra. Blato je bilo posvuda. Namještaj i razni uređaji nisu više bili upotrebljivi. Osim podova od keramike, sve ostalo je trebalo izvaditi vani. Za jedan dan smo uspjeli izbaciti sve vani i potpuno očistiti jednu kuću. Ali koliko ih je još? Ostajemo u kontaktu s don Davorom i vidjet ćemo što možemo još napraviti.

Vratit ćemo se opet, u subotu. Tko želi s nama, neka se odmah prijavi.”

 

U međuvremenu nam se opet javio Davor Klečina vapajem za pomoć Maglaju, Žepču i Doboju koji su najviše nastradali:

poplave BIH2“U Maglaju je stanje izuzetno teško – Bosna je nanijela tone mulja, blata i stabala, ali se primijeti i veliki moving radnih ekipa koje raščišćavaju grad. Doboj, naprotiv, izgleda kao avetinjski ukleti grad iz najstrašnijih horor filmova. Možda je dojam tamo jači jer je Doboj ipak veliki prostran grad, od skoro 50.000 ljudi, koji je 90% bio potopljen. Voda je dosezala razinu skoro do drugog kata na zgradama, 3-4 m dubine. Prizemlja i prvi katovi svih zgrada su uništeni. Puno izvora tvrdi da je broj poginulih puno veći nego se spominje u medijima.

Doboj je žrtva političkih razmirica na najvišem nivou, a sve to puca po leđima nastradalih građana – sirotinje. U medijima se govori da su tone humanitarne pomoći otišle za Doboj, a obični izmučeni građani tvrde da oni od te pomoći dobiju malo ili gotovo ništa. S druge pak strane se prešućuje u medijima veliki doprinos susjedne općine Doboj-Jug i drugih obližnjih općina iz Federacije u pomaganju gradu Doboju.

U Doboju nedostaje humanitarne pomoći, ljudstva za raščišćavanje grada, kamiona i strojeva za odvoz smeća i blata. Građani iz nižih poplavljenih katova zgrada sami čiste svoje stanove – čuli smo danas puno tvrdnji da su oni s viših katova, nakon povlačenja vode, otišli u obližnje sela, ostavivši svoje susjede na cjedilu – same i bespomoćne.

Grad je pun smeća, prašine, zaudara na sve strane – ne može se kretati bez medicinske maske. Ljudi su bespomoćni, slomljeni, izmučeni, umorni, depresivni.

Ovo je apel za pomoć Doboju i njegovim stanovnicima -šaljite hranu, higijenske potrepštine, sredstva za čišćenje, sanitarije, dječju hranu i pelene. To je sad najpotrebnije za golo preživljavanje.

Potrebni su također volonteri za raščišćavanje kuća i stanova. Iz Banje Luke dnevno ide po 250 studenata u Doboj, ali to nije dovoljno.

Ovim odajem i veliku zahvalnost župnim Caritasima u Doboju i Maglaju koji nesebično pomažu svima, bez obzira na vjeru i naciju. Čini se da Caritas odlično funkcionira i da pomoć ide transparentno (valjda je to iskustvo iz rata). Župne kuće u Maglaju i Doboju pretvorene su u apoteke i ambulante. Volonteri odrađuju sjajan posao.

Ne zaboravimo Maglaj i Doboj! Pomozimo Maglaju i Doboju!”

poplave BIH3poplave BIH4

Print Friendly